Halaman

Rabu, 8 Oktober 2014

Savoury Cake ku

Holla....

Bila berjalan dua tiga meter kaki dah rasa sengal, nak bangun dari tempat duduk pun rasa berat, buka almari,berderat-deret baju tergantung tapi....hanya beberapa helai boleh disarung...itu tandanya apa ya?

''something wrong lah tu..'' sahut encik suami dari belakang dengan muka selamba menyarung stoking.

Mula lah gelabah, mula lah nak diet dan mula lah planning masak masakkan yang menyihatkan...kononnya lah kan...

Mungkin tiap tahun timbul kesedaran macam ni. Sehari dua...seminggu lepas tu... kemana entah azam tu hilang.

...ok whatever lah kan yang penting tuhan bagi juga kesedaran walau berkali-kali (^,^)/

 Dalam berderet menu kesihatan terpampang di dalam cik google hati sudah terpaut pada Savoury cake (nama pun kek...betul ke menu sihat ni...hihi)



Saya kongsikan resepinya disini:

160gm tepung naik sendiri
3biji telor
100ml minyak jagung
120ml susu segar atau susu sejat
100gm ceddar cheese
30gm campuran kekacang (saya guna sunflower seed shj)
100gm brokoli
50gm parutan lobak
Secubit garam dan lada putih secukup rasa

Caranya;

1. Campurkan tepung, telor, minyak,susu, cheese, garam, lada putih dan gaul kesemuanya.
2. Masukkan brokoli dan lobak.
3. Tuang adunan kedalam loyang yang telah di gris.
4. Bakar 45 minit pada suhu 180'c.




Anda akan dapati tekstur luarnya sedikit keras rangup berbeza pula didalamnya lembut tambahan ada cheese yang akan cair jika dipotong waktu panas-panas...nyumm!

Anak-anak saya kurang suka Savoury cake ni, maklum lah kan...nama je kek tapi rasanya jauh beza dengan kek yang sebenar. Saya pun tak pasti kenapa dinamakan 'kek'....mungkin rupa bentuknya saje seakan kek.


 Lain hari saya nak tambahkan baby tomato dalam adunan Savoury cake ni....nak parut lobak banyak-banyak.

Selamat mencuba  \(^_^)/











Tiada ulasan:

Catat Ulasan